Hem
 

         

Sammanfattning säsongen 2008, Herrar A
Glädje i Torn efter mål i hemmamatchen mot Maireholm

Rss-Feed Nyheterna som RSS feed?
Skriv ut! Skriv ut!
Dela på:
Facebook  Delicious  Del.icio.us  Pusha Pusha 
Twitter Twitter  Digg It Digg It Twitter Bloggy 

Sammanfattning säsongen 2008, Herrar A
2008-10-11 10:45
Text: Andreas Håkansson
Bild: Lars Edsheim

Sammanfattning säsongen 2008, Herrar A

Säsongen 2008 är nu avslutad för Torns herrseniorers del och det har blivit dags att sammanfatta säsongen där Torns representationslag på herrsidan faktiskt nådde sin bästa placering i seriesystemet genom tiderna.

För Torns del var försäsongen mycket framgångsrik resultatmässigt. Det blev idel segrar och stundtals var spelet mycket bra. Man besegrade lag som t.ex. Veberöd, BW 90 och Genarp, men med facit i hand kanske motståndet generellt sett var för svagt i träningsmatcherna.

När det väl var dags för seriepremiär var nog förväntningarna höga på Tornlaget. Spelbolag tippade att Torn skulle vara ett av de starkare lagen i serien och spelarna var säkert också hoppfulla efter den lyckade fjolårssäsongen. Det var dock ett krampaktigt spel vi fick se från Torns IF i den första halvleken av premiärmatchen mot Häljarps IF. I den andra halvleken spelade Torn upp sig, men en missad straff och en ribbträff var det närmaste man kom ett segermål och matchen slutade 0-0.

De närmast efterföljande fyra matcherna var ingen rolig historia för Torns del. Man förlorade Kulladal (1-2 borta), Lunds SK (0-2 borta), Croatia (0-1 hemma) och Eriksfält (1-3 borta) i nämnd ordning. I samtliga matcher hade Torn ett mer eller mindre klart övertag i den första halvleken utan att kunna ta tillvara på det för att sedan tappa i slutet av matcherna och förlora.


(Daniel Thulin i kamp med hemmaförsvaret i vårens match mot Lunds SK.)

I omgång sex var det dags för ett riktigt bottenmöte på Tornvallen. Torn med en enda poäng tog emot Landora som var helt utan poäng och i den första halvleken syntes det att det var två bottenlag utan vidare självförtroende som spelade. Torn kunde dock gå till halvtidsvila med 1-0. I den andra halvleken rivstartade Torn och visade att man var ett bättre fotbollslag än Landora, Torn kunde dra ifrån och vinna med 5-0.

Att det skulle bli samma segersiffror för Torn även i nästa match var det nog inte många som hade kunnat gissa. Torn ställdes mot storfavoriterna och de blivande seriesegrarna Balkan på bortaplan. Torn fick dock en bra start på matchen och kunde sedan följa upp detta på ett strålande sätt och vinna med 5-0 ännu en match.


(Torn anfaller i bortamatchen mot Balkan.)

 

Nu var Torn igång och av bara farten hemmabesegrade man Marieholm i nästa omgång, slutresultat 3-1.

När vi nu gick in i juni månad såg det alltså ut som om Torn har rejält på gång. Juni skulle dock visa sig bli en dålig månad för Torns del, även om det fanns undantag.

Nästa match var Derbyt på bortaplan mot ett Hardeberga som hade radat upp storförluster under en period. Kanske trodde man i Torn att det skulle lösa sig när man tog ledningen med 1-0 för Torns avslutning av matchen var kanske det sämsta man presterat i år och ett Hardeberga som ville mer kunde vända och vinna med 2-1.

Matchen efter det mötte Torn Olympic på hemmaplan och hamnade i underläge med 0-2 i den första halvleken. Torn gjorde dock en mycket stark andra halvlek och utjämnade snabbt till 2-2 och hade många möjligheter att också göra ett segermål, men matchen slutade oavgjord.

I den sista matchen innan serien vände spelade Torn på bortaplan mot Kvarnby. För en gångs skull under våren hade Torn marginalerna på sin sida. I en jämn match där kanske oavgjort hade varit mest rättvist kunde Torn något turligt göra matchens enda mål och skaffa sig tre välbehövliga poäng.

Ännu en gång hoppades Tornsupportrarna på att laget nu skulle vara igång på allvar och kunna lämna den absoluta bottenstriden. Dessa förhoppningar grusades dock på nytt i sista matchen före sommaruppehållet då Torn spelade årets andra match mot Häljarp, denna gång på bortaplan.

Torn var inte tillräckligt på hugget i matchinledningen och redan efter tio minuters spel var ställningen 2-0 till Häljarp. Torn hade därefter inget flyt i sin intensiva jakt på reducering utan istället kunde Häljarp fastställa slutresultatet till 3-0 på straff i matchens slutskede.

Torn gick nu till sommaruppehåll i ett ganska tråkigt tabelläge. Efter tolv spelade omgångar låg laget på en niondeplats som innebar kvalplats till division 5 och under juni månad hade truppen tunnats ut rejält. Under den första halvan av månaden försvann målvakten Christopher Olofsson samt Anders Tegner och Martin Andersson. I matchen mot Häljarp stod det redan på förhand klart att Sammy Pergament, Ludwig Berg och Martin Arnoldsson gjorde sina sista matcher för säsongen eftersom de skulle tillbringa resten av året på annan ort.

Hastigt, men inte speciellt lustigt, så hade Torn på kort tid förlorat sex spelare som deltagit i A-lagets seriespel under vårsäsongen. Några av hade dessutom spelat merparten av matcherna från start.


(Besvikna Tornare efter vårsäsongens sista match i Häljarp.)

Efter tre veckors uppehåll var det dags för truppen att börja träna på nytt i slutet av juli. De första träningarna var inte speciellt välbesökta och till höstens första match mot Lunds SK blev de flesta av dem som hade tränat uttagna.

Torn gjorde en stabil insats mot Lunds SK och kunde ta revansch för vårens förlust. Segersiffrorna skulle bli samma siffror som Lunds SK vann vårens möte med, 2-0. Hemmapubliken fick se ny förmåga på yttermittfältet i form av Sebastian Valentinsson och på innermittfältet hade Niklas Nilsson flyttats upp. Dessa båda gjorde bra ifrån sig och behöll sina positioner säsongen ut, något som skulle visa sig ge goda resultat i målprotokollet framöver.

Nästa match spelades borta mot Croatia. Torn tog revansch även den här gången efter att ha varit spelmässigt ganska överlägsna, segersiffrorna stannade dock vid 2-1.

Omgången därpå var det dags för hemmamatch mot Eriksfälts FF, ett lag som låg nära Torn i tabellen. Torn spelade ännu en gång bra. Man hämtade upp underläge vid två tillfällen, den andra gången trots att man hade numerärt underläge. Dessvärre straffades Torn hårt av sina defensiva misstag i den här matchen och Eriksfält var effektiva när de fick sina chanser. Fem minuter före slutet kunde gästerna fastställa slutresultatet till 2-3 och besegra Torn för andra gången i år.


(Joel och André försöker med gemensamma krafter göra mål mot Eriksfält.)

Därefter var det dags för Torn att möta Kulladal. Torn hamnade ännu en gång tidigt i underläge och 0-1 var också ställningen i halvtid. Därefter fick vi se ett vackert mål av Sebastian i den andra halvleken och det var kvitterat till 1-1. Gästerna fick en utvisning med kvarten kvar och i slutet av matchen låg Torn på för ett segermål, men matchen slutade oavgjord, 1-1.

Nu återstod sex omgångar av seriespelet. Torn låg nu på rätt sida strecket, på åttonde plats, men marginalen ner till de jagande lagen var inte stor.

Nu visade det sig dock att Torn skulle få bättre utdelning i matcherna och bygga upp en fem matcher lång segerrad.

Det började med den på förhand lite obehagliga bortamatchen mot Landora som i det skedet ännu var helt utan poäng i seriespelet. På ett regnigt Landskrona IP sprang det dock ut ett gäng heltaggade Tornare och segern var aldrig i fara. Vackra mål avlöste varandra i den första halvleken och efter 5-0 i halvtid kunde Torn till slut vinna med 7-0. I den efterföljande matchen tog Landora sin enda seger i seriespelet när man besegrade Marieholm.

Nu hade det lossnat för Torns del och vinster kom som på löpanda band. De blivande seriesegrarna Balkan hemmabesegrades med 3-0. I nästa match vann Torn med 4-0 borta mot Marieholm på Åvallen. Matchen efter det fick man revansch på Hardeberga och vann med 2-0 och ytterligare en vecka senare bortaslog man formstarka Olympic med 3-1.

Torn höll nollan ganska många minuter i sträck och spelade riktigt stabilt i de flesta av segermatcherna, även om Derbymatchen mot Hardeberga i vanlig ordning bestod av mer kamp än skönspel.


(Hardebergaförsvaret var framgångsrikt i den första halvleken mot Torn.)

Inför matchen mot Olympic var Torn inte längre involverade i bottenstriden utan hade istället en liten möjlighet till kvalspel uppåt. Den möjligheten försvann dock trots att Torn besegrade Olympic eftersom Kulladal också vann sin match och gjorde försprånget ointagligt.

I den sista seriematchen mot Kvarnby inledde Torn bra och skaffade sig också en 2-0-ledning. Kvarnby kunde dock på kort tid hämta in försprånget i den andra halvleken och den, för Torns del, betydelselösa avslutningsmatchen slutade oavgjord.


(Torn försvarar sig i avslutningsmatchen mot Kvarnby.)

Tittar man på sluttabellen så hamnade Torn på en till synes ganska odramatisk fjärdeplats med god marginal både uppåt och neråt, men vägen dit var som sagt ganska krokig. Division 4 är den högsta nivå som Torn har spelat på och årets säsong var klubbens andra i division 4 genom tiderna. Förra gången det begav sig var år 1990 och den gången blev sejouren bara ettårig, därmed är den gångna säsongen den bästa i klubben genom tiderna.

Torn har den här säsongen använt 28 spelare i A-lagets seriespel, varav nedanstående har deltagit i minst hälften av matcherna:

Tommy Biro (21 matcher), Erik Rönningberg (20), Amir Darban Khales (20), Jonas Arnoldsson (20), André Sandstedt (20) Joel Borg (20), Markus Thulin (19), Viktor Edsheim (19), Niklas Nilsson (18), Eric Norling (15), Tomas Martinsson (14), Daniel Thulin (14), Martin Jälmby (12), Sammy Pergament (12), Christian Nnaji (11), Sebastian Valentinsson (11).

Andra spelare som varit med vid minst fem seriematcher är Enes Basic, Anders Tegner, Christopher Olofsson och Martin Kindberg.

Efter en vår där man sällan kunde ställa upp med samma lag två matcher i rad så har det varit betydligt bättre med den saken i höst, vilket också säkert är en viktig del i att resultaten var avsevärt bättre under höstsäsongen.

Många av klubbens nyförvärv inför säsongen har visat framfötterna under året. Markus Thulin återvände inför den här säsongen till sin moderklubb och tog kanske inte helt oväntat snabbt en plats i startuppställningen.

Två spelare som kom redan före årsskiftet är Jonas Arnoldsson och André Sandstedt. Båda låg på gränsen till startelvan när säsongen började men har successivt fått alltmer speltid och båda spelat i stort sett hela tiden i A-laget under hösten.

Två spelare som blev spelklara lagom till seriespelet var Enes Basic och Christian Nnaji som spelat ungefär hälften av A-lagsmatcherna vardera. I Christians fall så har det varit en skadedrabbad säsong och det har mest blivit inhopp. Christians inhopp har dock ofta varit riktigt framgångsrika och bland annat resulterat i sex mål.

Det senaste nyförvärvet är Sebastian Valentinsson som blev spelklar strax före sommaruppehållet och har spelat på en yttermittfältposition i A-laget hela höstsäsongen.

Det har med andra ord figurerat en del nya ansikten i laget även under den gångna säsongen och de har spelat en viktig roll i lagets framgångar.

Torn slutade alltså på fjärde plats i sin debutsäsong i den svåra division 4 västra Skåne, ett resultat som är klart godkänt med tanke på att målsättningen i första hand var att klara sig kvar. Torn har idel Malmölag runt sig på de fem första platserna i tabellen.

Statistiskt sett kan man hitta en del godbitar från den gångna säsongen. Torn var det lag i serien som släppte in minst mål under hela seriespelet. Torn var också det lag som ”vann” den andra halvan av seriespelet och man gjorde bra resultat mot de två bästa lagen Balken och Kvarnby och hade plusstatistik på båda dessa lag.

Problemet för Torn var i år den alltför svaga inledningen på seriespelet och att man hade problem mot många av lagen lite längre ner i tabellen. Förlusten borta mot Hardeberga samt poängutdelningen mot Eriksfält och Häljarp är exempel på resultat som Torn inte kan vara nöjda med. Under hösten blev man dock betydligt bättre på att vinna även mot lag som befinner sig längre ner i tabellen.

Torn har dock nu fått prova på spel i division 4 och får man behålla den nuvarande truppen så kan det absolut bli minst lika bra nästa säsong.


 

Klubbnyheter

 
01/02 - Torns IF har ny hemsida
Torns IF har ny hemsida Välkomna till www.tornsif.se.
08/17 - Föreningsvecka på Intersp...
Föreningsvecka på Intersport Nova Lund V.35 (Måndag 29/8 – Söndag 4/9) är det föreningsvecka på Intersport Nova Lund. Medlemmar i Torns IF erhåller under denna vecka 20% rabatt i ...
07/01 - Semestertider
Semestertider Kansliet är stängt vecka 27-29.
02/02 - Tornshopen öppen med ny k...
Tornshopen öppen med ny kollektion Nu är våra profilkläder för säsongen 2016 klara. De beställs från vår partner Intersport Nova. För mer information om utbud och hur ni beställer så ...
01/17 - Stöd Torns IF via Svenska...
Stöd Torns IF via Svenska Spel Svenska Spel driver sedan ett par år tillbaka en satsning som heter Gräsroten. Varje år ger Gräsroten 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sve...
Arkivet ->

Seniornyheter

 
12/22 - Ännu ett nyförvärv klart
Ännu ett nyförvärv klart Då var det dags att presentera ännu ett nyförvärv för herrtruppen. Nyheten publicerades redan under förra veckan i vissa medier så vissa har kan...
12/09 - Nyheter från herrtruppen
Nyheter från herrtruppen Det är dags för en liten uppdatering om vad som hänt i herrtruppen sedan vi senast rapporterade. Det har blivit dags att sammanfatta och presentera t...
11/15 - Ludvig Bergman Årets Torn...
Ludvig Bergman Årets Tornare 2016I helgen som gick hade herrlaget sin traditionsenliga avslutningsfest på Glorias. Som vanligt delades priset till årets Tornare ut och i år gick prise...
11/07 - Årets Damspelare
Årets Damspelare Två spelare som utmärkt sig positivt och gjort stora framsteg under året uppmärksammades i damlagets avslutningsfest. Priset som "Årets Damspelare...
11/01 - Kalle sammanfattar säsong...
Kalle sammanfattar säsongen 2016För några veckor sedan avslutade herrarna en framgångsrik säsong. Här kommer en sammanfattning författad av Richard "Kalle" Ringhov. Säsongen 2016 ...
Arkivet ->

Ungdomsnyheter

 
10/21 - Provträna med U19
Provträna med U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U19-truppen. Vi startar måndagen den 7/11 och träningstiderna är följande: Måndag 18:30-20:00 Onsdag 18:...
07/08 - Provträna med U17/U19
Provträna med U17/U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U17/U19-truppen. Vi startar måndagen den 18/7 och träningstiderna är följande: Måndag 17:30-19:00 ...
06/03 - Tornandan 2016
Tornandan 2016 Precis som tidigare år kommer vi nu sommaren 2016 att hålla ett fotbollsläger ute på Tornvallen i Stångby för de födda mellan 2001 och 2006. Lägre...
11/19 - P02 segrare i Sandbycupen
P02 segrare i Sandbycupen P02 har vunnit Sandbycupen för tredje året i rad! Läs mer här.
10/19 - Micke Roos Tornmagi återu...
Micke Roos Tornmagi återupplivadFör tre år sedan avtackades Micke Roos efter sex framgångsrika år som A-lagstränare i Torns IF med ett imponerande facit: 2007 – Serieseger i...
Arkivet ->

     
Adress:
Torns IF
Stångby IP
226 51 LUND
Kansli:
Telefon: 046 - 24 86 65
Fax: 046 - 24 86 65
E-post: kanslist (a) tornsif.com
Bankgiro: 963-4197
Info e-post:
Torns IF © - En webbsida av Zebra Media © Sidkarta