Hem
 

         

Återblick inför premiären i division 3, del 1


Rss-Feed Nyheterna som RSS feed?
Skriv ut! Skriv ut!
Dela på:
Facebook  Delicious  Del.icio.us  Pusha Pusha 
Twitter Twitter  Digg It Digg It Twitter Bloggy 

Återblick inför premiären i division 3, del 1
2011-04-01 01:00
Text: Andreas Håkansson
Bild: Arkiv 2001-2011

Om man för tio år sedan hade sagt att Torns IF:s representationslag skulle återfinnas i division 3 om tio år så hade förmodligen många avfärdat detta som ett dåligt aprilskämt.

Nu är vi dock inne i april 2011 och det är bara ett par veckor till premiären i division 3.

Hemsidan gör här en återblick hur resan mot klubbens högsta position i seriesystemet påbörjades för ungefär tio år sedan. Med hjälp av arkivmaterial som bilder och filmklipp, tabeller från everysport.com och länkar till tidningsartiklar och hemsidans rapportering från några av de mest minnesvärda matcherna gör vi här en återblick över en mycket framgångsrik tioårsperiod för herrarnas representationslag. Här följer del 1, åren 2001-2003.

Länk till del 2, år 2004-2006

Länk till del 3, år 2007

Länk till del 4, år 2008-2009


Länk till del 5, år 2010-försäsongen 2011

2001

Torns målvaktsveteran och nuvarande damlagstränare Tomas Andersson fick det ganska otacksamma uppdraget som huvudtränare för Torns IF år 2001. Till sin hjälp hade han sin bror Lars ”Kalle” Andersson, tidigare mångårig ledare i Torns ungdomsverksamhet.

De fick överta laget efter att klubben degraderats till den lägsta divisionen, division 7. År 2000 hade Torn haft goda förhoppningar om att lyckas väl i division 6, men när säsongen summerades visade tabellen att Torn slutade näst sist och blev degraderade. Efter säsongen lämnade flera av de rutinerade spelarna och det var med en mycket tunn trupp som Torn gick in i säsongen 2001, något reservlag fanns inte denna säsong.


Tabell division 6 år 2000

Samtidigt hade Torn för andra gången på tre säsonger ett lag i pojkallsvenskan, så det fanns hopp inför framtiden.

Seriespelet 2001 inleddes med en storseger med 5-1 hemma mot MKSF Pelagonija på Tornvallens grusplan, men det skulle visa sig bli en säsong med blandade resultat och när returen i juni spelades på Berga i Eslöv förlorade Torn med klara 4-0.

Det var totalt sett en ganska tung vårsäsong där Torn också förlorade hemmaderbyt mot Lokomotiv Lund. På hösten blev det bättre och enda förlusten efter uppehållet kom på Bruksvallen mot lokalkonkurrenterna Örtofta IS. Torn slutade på en femteplats i tabellen, vilket inte riktigt räckte till kval.


Tabell division 7 år 2001


Torns IF:s A-lag år 2001


2002

Inför säsongen 2002 var förutsättningarna bättre. A-laget hade en stomme med rutinerade som Ola ”Dala” Dahlström, Christian ”Cricke” Hugosson, Tobias ”Ior” Håkansson, Stefan Hernelöv och Mikael Sjölander.

Man hade även lite yngre spelare som etablerat sig inom seniorfotbollen som Andreas ”Loffen” Andersson, Peter Persson, Magnus Olsson.

Ett par duktiga nyförvärv fanns också i form av Mattias Backan och David Mellby.

Slutligen hade klubbens representationslag haft förmånen att till skillnad från i årgångarna födda 1983/1984 behålla många av sina unga talanger.Från den senaste pojkallsvenska årgången av spelare födda 1985/1986 så stannade ett flertal och spelade seniorfotboll i Torn. Andreas Borg, Victor Berg, Andreas Ekberg, Karl Hansson, Mattias Hellblom och William Thornton var spelare som flyttades upp i A-truppen den här säsongen och spelade mer eller mindre frekvent i A-laget.

Tomas Andersson var fortsatt huvudansvarig tränare. Till sin hjälp fick han Jocke Berggren och Thomas Larsson och klubben hade nu åter igen ett reservlag i seriespel.

2002 blev en säsong med många märkliga resultat för A-laget. Det var också året då hemsidan började rapportera mer frekvent från A-lagets matcher med start i premiären år 2002.


Torns IF:s A-lag i seriepremiären år 2002

Den första förlusten dröjde till karnevalshelgen fredagen den 17 maj och när den väl kom så var det med 16-0(!) borta mot Holmeja IS. Torn skulle dock repa sig och senare under säsongen med att besegra Blentarps BK hemma med klara 13-1 och i lokalpressen använde man sig av begreppet ”Swinging Torn”.

I tabellen hade Torn långt upp till topplagen Kyrkheddinge och Holmeja, men man kunde säkra tredjeplatsen, och därmed kvalspel, redan innan den sista omgången var spelad.


Tabell division 7 år 2002

I kvalet ställdes Torn mot Vittskövle IF. Torn inledde hemma och Torns unge anfallare (numera domare i Allsvenskan) Andreas ”Ekis” Ekberg skulle spela en viktig roll i det första mötet då han gjorde samtliga fyra mål. Torn vann det första mötet med 4-2.

Returen i Vittskövle skulle visa sig bli en riktigt spännande tillställning och starten på en resa upp i seriesystemet för Torns del. Torn hamnade tidigt i underläge med 1-0 och i motvinden i den andra halvleken var ytterligare ett mål för hemmalaget nära vid flera tillfällen och Torns målvakt Martin Jälmby, då blott 14 år gammal, lyckades freda sitt mål från ytterligare påhälsning. Torn tog därmed platsen till division 6. Skytteligan vann unge Andreas Ekberg med hela 30 fullträffar. Anfallskollegan Mattias Backan hann med 20 under seriespelet och utsågs också till årets Tornare.

Hemsidans rapport från matchen i Vittskövle.

Länk till artikeln "Domaren Ekberg är Torns matchvinnare" i Sydsvenskan.


Torntruppen jublar efter avancemanget i Vittskövle

Det återstartade reservlaget fick säsongen 2002 nöja sig med att hålla till i botten av division 4.


Blivande skyttekung & blivande B-lagsansvarig stöttade Torn i Vittskövle

2003

Trots att Torn har nykomlingar i division 6 så kunde laget se fram emot säsongen med tillförsikt efter att ha ännu en gång lyckats knyta några duktiga spelare till sig under uppehållet.

Tränarstaben utökades och Tomas Andersson delade nu tränarrollen med Mats Mårtensson och Hans Rönningberg. Peder Månsson tog över ansvaret för reservlaget, men viss assistans av undertecknad.

Några hemvändare anslöt till truppen. Filip Åkesson, Jesper ”jeppe Duva” Mårtensson, Per Arwidi och Ludwig Berg från Lunds BK och Erik Rönningberg från dåvarande allsvenska Landskrona BoIS.

Dessutom kom ytterligare nyförvärv i Henrik Larsson, Johan Nilsson och sist men inte minst storskytten Jimmi Johansson.

De spelare som förekom mest frekvent i A-laget den här säsongen var. Victor Berg, Andreas Borg, Ola Dahlström, Andreas Ekberg, Stefan Hernelöv, Tobias Håkansson, Mats Hägerklint, Henrik Larsson, Johan Nilsson, Lars Nilsson, Magnus Olsson, Peter Persson, Erik Rönningberg och William Thornton.


Torns IF:s A-lag i seriepremiären år 2003

Vårsäsongen såg bra ut för Torns del. När Sydsvenskan var på plats den 18 juni 2003 tog Torn sin sjunde raka seger i seriespelet när GoF IF besegrades med klara 9-2 och Torns nya skyttekung Jimmi Johansson stod för fyra av målen. Efter den matchen var halva serien spelad och Torn toppade tabellen.

På hösten föll dock Torn tillbaka något. Striden om seriesegern kom i princip att avgöras fem omgångar från slutet när Torn förlorade bortamatchen mot Trollenäs IF med 3-2. Därmed hade Trollenäs kopplat ett grepp med sex poängs försprång till de jagande lagen. Kring kvalstrecket var det dock fortsatt mycket spännande in i det sista.

Med fyra lag inom en poäng krävdes det vinst i sista omgången för Torns del för att man skulle kunna ta en av kvalplatserna till division 5. I sista omgången hade Torn bortamatch mot GoF IF som behövde vinna för att inte degraderas. Det såg länge krampaktigt ut för Torns del efter att laget hamnat i underläge i den första halvleken. Torn kunde dock vända under slutkvarten och säkra en kvalplats efter att till slut ha vunnit med 4-1.


Tabell division 6 år 2003

Kvalet kom att bli ett ännu ett nervöst, men trevligt, kapitel i Torns historia när man besegrade IFK Knislinge. Torn inledde hemma och lyckades vinna med 4-3 efter två mål av Andreas Ekberg och ett av vardera av Victor Berg och Jimmi Johansson.

Till returen på Helgevallen i Knislinge slöt Tornsupportrarna upp. En supporterbuss fylldes och läktaren på Helgevallen i Knislinge fylldes av förväntansfulla Tornsupportrar.

Efter en halvtimme av matchen i Knislinge tog dock hemmalaget ledningen och hade därmed greppet om platsen i division 5. Vändningen skulle dock komma i andra halvlek. Jimmi Johansson tog tillvara på returen på sitt eget avslut och gjorde 1-1 tjugo minuter in på den andra halvleken. När Victor ”Viggo” Berg i den 83:e minuten gav Torn ledningen med 2-1 efter ett distansskott var lyckan bland tillresta Tornare total och platsen i division 5 år 2004 var säkrad.

Hemsidans rapportering efter matchen i Knislinge.


Filmklipp efter slutsignalen i Knislinge


Tornsupportrar i Knislinge vädrar avancemang


Glädje efter att Torn kvalat sig upp för andra säsongen i rad

Torn var det målgladaste laget i division 6 denna säsong. Flest fullträffar kom från Jimmi Johanssons ”hästaspark”, hela 33 stycken blev det under året i tävlingsmatcher för A-laget. Andreas Ekberg hittade rätt 17 gånger. Jimmi tog inte helt överraskande hem priset som årets Tornare 2003.

Även i reservlaget var Jimmi skyttekung med 15 mål på sju matcher. Under ”Dansken” Månssons ledning vann laget serien med god marginal och avancerade till division 3.

Fortsättningen följer här.

 

Klubbnyheter

 
01/02 - Torns IF har ny hemsida
Torns IF har ny hemsida Välkomna till www.tornsif.se.
08/17 - Föreningsvecka på Intersp...
Föreningsvecka på Intersport Nova Lund V.35 (Måndag 29/8 – Söndag 4/9) är det föreningsvecka på Intersport Nova Lund. Medlemmar i Torns IF erhåller under denna vecka 20% rabatt i ...
07/01 - Semestertider
Semestertider Kansliet är stängt vecka 27-29.
02/02 - Tornshopen öppen med ny k...
Tornshopen öppen med ny kollektion Nu är våra profilkläder för säsongen 2016 klara. De beställs från vår partner Intersport Nova. För mer information om utbud och hur ni beställer så ...
01/17 - Stöd Torns IF via Svenska...
Stöd Torns IF via Svenska Spel Svenska Spel driver sedan ett par år tillbaka en satsning som heter Gräsroten. Varje år ger Gräsroten 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sve...
Arkivet ->

Seniornyheter

 
12/22 - Ännu ett nyförvärv klart
Ännu ett nyförvärv klart Då var det dags att presentera ännu ett nyförvärv för herrtruppen. Nyheten publicerades redan under förra veckan i vissa medier så vissa har kan...
12/09 - Nyheter från herrtruppen
Nyheter från herrtruppen Det är dags för en liten uppdatering om vad som hänt i herrtruppen sedan vi senast rapporterade. Det har blivit dags att sammanfatta och presentera t...
11/15 - Ludvig Bergman Årets Torn...
Ludvig Bergman Årets Tornare 2016I helgen som gick hade herrlaget sin traditionsenliga avslutningsfest på Glorias. Som vanligt delades priset till årets Tornare ut och i år gick prise...
11/07 - Årets Damspelare
Årets Damspelare Två spelare som utmärkt sig positivt och gjort stora framsteg under året uppmärksammades i damlagets avslutningsfest. Priset som "Årets Damspelare...
11/01 - Kalle sammanfattar säsong...
Kalle sammanfattar säsongen 2016För några veckor sedan avslutade herrarna en framgångsrik säsong. Här kommer en sammanfattning författad av Richard "Kalle" Ringhov. Säsongen 2016 ...
Arkivet ->

Ungdomsnyheter

 
10/21 - Provträna med U19
Provträna med U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U19-truppen. Vi startar måndagen den 7/11 och träningstiderna är följande: Måndag 18:30-20:00 Onsdag 18:...
07/08 - Provträna med U17/U19
Provträna med U17/U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U17/U19-truppen. Vi startar måndagen den 18/7 och träningstiderna är följande: Måndag 17:30-19:00 ...
06/03 - Tornandan 2016
Tornandan 2016 Precis som tidigare år kommer vi nu sommaren 2016 att hålla ett fotbollsläger ute på Tornvallen i Stångby för de födda mellan 2001 och 2006. Lägre...
11/19 - P02 segrare i Sandbycupen
P02 segrare i Sandbycupen P02 har vunnit Sandbycupen för tredje året i rad! Läs mer här.
10/19 - Micke Roos Tornmagi återu...
Micke Roos Tornmagi återupplivadFör tre år sedan avtackades Micke Roos efter sex framgångsrika år som A-lagstränare i Torns IF med ett imponerande facit: 2007 – Serieseger i...
Arkivet ->

     
Adress:
Torns IF
Stångby IP
226 51 LUND
Kansli:
Telefon: 046 - 24 86 65
Fax: 046 - 24 86 65
E-post: kanslist (a) tornsif.com
Bankgiro: 963-4197
Info e-post:
Torns IF © - En webbsida av Zebra Media © Sidkarta