Hem
 

         

Återblick inför premiären i division 3, del 2


Rss-Feed Nyheterna som RSS feed?
Skriv ut! Skriv ut!
Dela på:
Facebook  Delicious  Del.icio.us  Pusha Pusha 
Twitter Twitter  Digg It Digg It Twitter Bloggy 

Återblick inför premiären i division 3, del 2
2011-04-01 00:59
Text: Andreas Håkansson
Bild: Arkiv 2001-2011

Fortsättning från del 1, år 2001-2003

Länk till del 3, år 2007

Länk till del 4, år 2008-2009


Länk till del 5, år 2010-försäsongen 2011

Här fortsätter återblicken med del 2, år 2004-2006.

2004

År 2004 innebar en del förändringar i lagledningen. Tomas Andersson klev åt sidan efter några framgångsrika år, Hans Rönningberg fortsatte som huvudtränare, Mats Mårtensson var assisterande tränare tillsammans med Thomas Sjöberg.

Nyförvärv som under året fick mer eller mindre speltid i A-laget var målvakten Pontus Davidsson, Viktor Edsheim, Martin Jörnrud, Henrik Svederud, Olle Kristell och Marcus Andersson.

Kontinuiteten i A-laget var inte den bästa. Det var endast Mattias Backan och Ludwig Berg som spelade 20 av de 22 seriematcherna.

Säsongen som helhet blev ändå helt okej för seniortruppen. A-laget inledde seriespelet i division 5 med två segrar. Laget vann en mycket trevlig premiär på Klostergårdens IP mot Lunds BoIS som på den tiden nog var de främsta Lokalrivalerna för Torns del och därmed var det också de matcherna man gärna ville vinna lite extra mycket. Även i hemmapremiären blev det Derbyseger, då mot Genarps IF.


Tornsupportrar på plats på premiären på Klostergården

Därefter gick det tyngre och det blev bara ytterligare en trepoängare under vårsäsongen. Torn slogs i bottenstriden när det var dags för sommaruppehåll.


Torns IF:s A-lag i höstpremiären år 2004

I augusti 2004 när seriespelet hade kommit igång igen var det fest i Stångby när Wiking Entertainment släppte hitsingeln ”Heja Torn – the song” och Johan ”Viking” Pettersson signerade exemplar av skivan till dem som så önskade.


Skyttekungen Jimmi har fått ett signerat exemplar av skivan

Under hösten såg det lite bättre ut och med tre raka segrar hade man säkrat nytt kontrakt redan före avgörandet. Torn slutade på övre halvan och nådde en sjätteplats den första säsongen på många år i division 5 efter att tio säsonger i rad ha spelat på lägre nivå.

En titt i tabellen visar dock att Torn trots en slutplacering på övre halvan aldrig var nära att hota topplagen denna säsong.


Tabell division 5 år 2004

För ”Danskens” reserver gick det desto bättre. Serieseger för andra året i rad och avancemang till division 2 för reservlag.

Jimmi Johansson vann A-lagets skytteliga även denna säsong. Han stannade dock på ”bara” 12 mål denna säsong medan tvåan Mattias Backan gjorde åtta mål.

Andreas ”Ekis” Ekberg figurerade allt oftare i B-laget eftersom domarkarriären prioriterades högst. Ekis vann B-lagets skytteliga med 24 ”baljor” före radioprofilen och ”Torntrubaduren” Johan ”Viking” Pettersson som gjorde 13 mål i B-laget.

Årets Tornare blev detta år Erik Rönningberg och dåvarande ordförande Ingvar Nilsson instiftade ett ordförandens pris som gick till Victor Berg.

2005

Inför säsongen 2005 hade Torn efter ett antal år av intern tränarrekrytering valt att satsa stort på att rekrytera en extern tränare. Tränare denna säsong var ingen mindre än Per-Ola ”Peo” Ljung med ett flertal säsonger ibland annat allsvenska Helsingborgs IF som spelare. Peo rekryterades tack vare Rönningbergs kontakter och det gav mycket publicitet i media att få en så pass meriterad spelare som tränare. Rutinerade spelaren Ola Dahlström blev assistent till Peo som också spelade själv under större delen av säsongen.

Torn hade också lyckats knyta till sig en del nyförvärv denna säsong. Hemvändarna Sammy Pergament (Landskrona BoIS) och Daniel Thulin (Malmö FF och Lunds BK) kompletterades av Tommy Biro, Santhosh Nair, Jonas Johansson, Per-Ola Ljung (spelande tränare) och unge Niklas Nilsson som plockades upp ur de egna ungdomsleden och var den spelare som gjorde flest A-lagsmatcher under säsongen.

Torn gjorde en bättre säsong än föregående år, men det blev ändå inte vad man hade hoppats på. Liksom föregående säsong slutade Torn på en sjätteplats. Den här säsongen var man dock betydligt närmare topplagen.

Efter en trevande inledning vann Torn sju raka segrar och var med i toppen. Sviten inleddes med att laget den 2 maj vann den svåra bortamatchen mot Hässleholms IF med 2-1 och tog sin första seger i seriespelet i en av säsongens bästa insatser.Hemmavinst i prestigemötet mot Örtofta IS under vårens segerrad


Torns IF:s A-lag i maj år 2005

Efter att laget alltså vunnit sju raka segrar med den sammanlagda målskillnaden 26-5 tappade Torn och istället förlorade med tre raka matcher med målskillnaden 0-10. Mot slutet gjorde Torn åter igen lite bättre resultat, men då hade tågat till den absoluta toppstriden gått och laget fick alltså nöja sig med en slutlig sjätteplats, vilket var en besvikelse trots att det var den bästa säsongen på många år.


Nickmål av Niklas Nilsson i bortamatchen mot SK Hakoah


Tabell division 5 år 2005

Peo Ljung, som hade Torns IF som sitt första tränaruppdrag var på väg att förlänga med Torns IF, men fick i sista stund ett erbjudande från Helsingborg Södra i division 2. Peo valde ta att ta detta erbjudande, vilket är fullt förståeligt. Året senare gick Peo vidare som assisterande tränare i allsvenska Helsingborgs IF, där han är kvar än idag.

För Torns del innebar förlusten av Peo att man stod utan tränare inför säsongen 2006. Man tog kontakt med förstahandsalternativet Mikael Roos, som dock redan hade förlängt kontraktet med Veberöds AIF. Istället lyckades man knyta till sig Erkki Rangin, som liksom Peo hade rutin från spel i allsvenskan.

Jimmi Johansson blev skyttekung i a-laget även år 2005, med 18 gjorda mål. Tvåa i skytteligan blev Tommy Biro med 10 mål.

I B-laget räckte Andreas Ekbergs fem mål på lika många matcher till seger i den interna skytteligan tätt före rutinerade rävar som Peter Persson och Viking Pettersson. Torn höll sånär på att vinna serien och avancera i seriesystemet för tredje säsongen i rad, men till slut fick man nöja sig med en andraplats.

I konkurrens med bland andra unge Niklas Nilsson så var den starke Ludwig Berg som tog priset som årets Tornare. Niklas fick istället ordförandens pris.

2006

Säsongen 2006 blev ingen rolig säsong för seniortruppen i Torns IF, även om den slutade bra.

Även inledningen på seriespelet var helt okej. Torn spelade premiären på Tornvallens grusplan efter en hård vinter och det blev en poäng mot Dalby. I omgång två blev det vinst med klara 6-0 borta mot Torna Hällestad efter en riktigt bra match, men därefter började problemen.

Torn hade inför säsongen lyckats knyta till sig en duktig A-lagsspelare i Anders Tegner, men samtidigt hade man tappat några unga talanger och lagkapten Erik Rönningberg var långtidsskadad och spelade därför inte en enda match under säsongen 2006. Från de egna ungdomsleden gjorde spelare som Joel Borg sina första A-lagsmatcher.


Efter en lång svit av uteblivna segrar bestämde sig Torn för ett tränarbyte i efter hemmaförlusten mot Bjärred den 26 maj 2006. Den skadade lagkaptenen Erik Rönningberg fick gå in som en tillfällig tränarlösning och han fick stöttning av sin tidigare ungdomstränare Peter Thulin. Med engagemang och ”Tornhjärta” lyckades dessa vända den negativa trenden och hoppet om att rädda kontraktet väcktes.

Från säsongen minns jag höstens målvaktskris då Tomas Andersson fick ta på sig handskarna på nytt och till och med undertecknad fick ingå i matchtruppen vid ett par tillfällen. Ett positivt minne är också urladdningen borta mot Stora Harrie IF när Torn vann ”måstematchen” borta mot bottenkonkurrenten med hela 8-0 vilket inte gladde alla tillresta Tornsupportrar, inte minst Pia Rönningberg som hade fått just detta resultat på sin inköpta resultatlott.

Under höstsäsongen hade Torn värvat några spelare för att undvika degradering. Daniel Nilsmo, Måns Eckerlund, Johan Lundwall och Martin Andersson anslöt under året.

Allt skulle dock avgöras först i sista omgången. Torn låg på en återkvalplats inför sista matchen och en förlust mot bottenkonkurrenterna FC Malmö hade inneburit degradering till division 6. Torn ville dock annat i denna match som var en av de vikigaste under decenniet. Torn vann hemmamatchen med 5-0 inför storpublik och tack vare övriga resultat räckte detta till att säkra platsen i division 5 utan återkval.


Ludwig Berg nickar in 3-0-målet i avslutningsmatchen mot FC Malmö


Torns IF:s A-lag efter serieavslutningen år 2006


Säsongen 2006 delades priset som årets Tornare mellan ytterbacken Henrik ”Sveda” Svederud och anfallaren Tommy Biro. Tommy vann överlägset den interna skytteligen med sina 15 mål. B-lagets skytteliga vanns ännu en gång av Andreas Ekberg som gjorde sju mål. Reservlaget under ”Danskens” ledning hade för övrigt en tung säsong och degraderades till division 3.


Tabell division 5 år 2006

Ingvar Nilsson delade detta år ut utmärkelsen ordförandens pris till Mustafa ”Muffe” Sumarmad som hade ett rejält genombrott i A-laget under säsongen.

Fortsättning följer här.


 

Klubbnyheter

 
01/02 - Torns IF har ny hemsida
Torns IF har ny hemsida Välkomna till www.tornsif.se.
08/17 - Föreningsvecka på Intersp...
Föreningsvecka på Intersport Nova Lund V.35 (Måndag 29/8 – Söndag 4/9) är det föreningsvecka på Intersport Nova Lund. Medlemmar i Torns IF erhåller under denna vecka 20% rabatt i ...
07/01 - Semestertider
Semestertider Kansliet är stängt vecka 27-29.
02/02 - Tornshopen öppen med ny k...
Tornshopen öppen med ny kollektion Nu är våra profilkläder för säsongen 2016 klara. De beställs från vår partner Intersport Nova. För mer information om utbud och hur ni beställer så ...
01/17 - Stöd Torns IF via Svenska...
Stöd Torns IF via Svenska Spel Svenska Spel driver sedan ett par år tillbaka en satsning som heter Gräsroten. Varje år ger Gräsroten 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sve...
Arkivet ->

Seniornyheter

 
12/22 - Ännu ett nyförvärv klart
Ännu ett nyförvärv klart Då var det dags att presentera ännu ett nyförvärv för herrtruppen. Nyheten publicerades redan under förra veckan i vissa medier så vissa har kan...
12/09 - Nyheter från herrtruppen
Nyheter från herrtruppen Det är dags för en liten uppdatering om vad som hänt i herrtruppen sedan vi senast rapporterade. Det har blivit dags att sammanfatta och presentera t...
11/15 - Ludvig Bergman Årets Torn...
Ludvig Bergman Årets Tornare 2016I helgen som gick hade herrlaget sin traditionsenliga avslutningsfest på Glorias. Som vanligt delades priset till årets Tornare ut och i år gick prise...
11/07 - Årets Damspelare
Årets Damspelare Två spelare som utmärkt sig positivt och gjort stora framsteg under året uppmärksammades i damlagets avslutningsfest. Priset som "Årets Damspelare...
11/01 - Kalle sammanfattar säsong...
Kalle sammanfattar säsongen 2016För några veckor sedan avslutade herrarna en framgångsrik säsong. Här kommer en sammanfattning författad av Richard "Kalle" Ringhov. Säsongen 2016 ...
Arkivet ->

Ungdomsnyheter

 
10/21 - Provträna med U19
Provträna med U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U19-truppen. Vi startar måndagen den 7/11 och träningstiderna är följande: Måndag 18:30-20:00 Onsdag 18:...
07/08 - Provträna med U17/U19
Provträna med U17/U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U17/U19-truppen. Vi startar måndagen den 18/7 och träningstiderna är följande: Måndag 17:30-19:00 ...
06/03 - Tornandan 2016
Tornandan 2016 Precis som tidigare år kommer vi nu sommaren 2016 att hålla ett fotbollsläger ute på Tornvallen i Stångby för de födda mellan 2001 och 2006. Lägre...
11/19 - P02 segrare i Sandbycupen
P02 segrare i Sandbycupen P02 har vunnit Sandbycupen för tredje året i rad! Läs mer här.
10/19 - Micke Roos Tornmagi återu...
Micke Roos Tornmagi återupplivadFör tre år sedan avtackades Micke Roos efter sex framgångsrika år som A-lagstränare i Torns IF med ett imponerande facit: 2007 – Serieseger i...
Arkivet ->

     
Adress:
Torns IF
Stångby IP
226 51 LUND
Kansli:
Telefon: 046 - 24 86 65
Fax: 046 - 24 86 65
E-post: kanslist (a) tornsif.com
Bankgiro: 963-4197
Info e-post:
Torns IF © - En webbsida av Zebra Media © Sidkarta