Hem
 

         

Återblick inför premiären i division 3, del 4


Rss-Feed Nyheterna som RSS feed?
Skriv ut! Skriv ut!
Dela på:
Facebook  Delicious  Del.icio.us  Pusha Pusha 
Twitter Twitter  Digg It Digg It Twitter Bloggy 

Återblick inför premiären i division 3, del 4
2011-04-01 00:57
Text: Andreas Håkansson
Bild: Arkiv 2001-2011
Fortsättning från del 3, år 2007

Länk till del 1, år 2001-2003

Länk till del 2, år 2004-2006


Länk till del 5, år 2010-försäsongen 2011

Här fortsätter återblicken med del 4, åren 2008-2009.


2008


För första gången sedan 1989 hade Torns A-lag på herrsidan vunnit sin serie.
När laget vann division 5 år 1989 så kvalificerade man sig för klubbens första säsong i division 4, men sejouren blev bara ettårig den gången.  2008 var alltså andra gången genom tiderna som Torn hade ett representationslag i division 4 och det fanns goda förhoppningar om att resultatet skulle bli bättre än 1990.


Åter igen kunde ett antal nyförvärv presenteras inför säsongen med Lunds BK som senaste klubbadress anslöt Jonas Arnoldsson, Enes Basic och Christian Nnaji. Lunds BK-fostrande målvakten David Alamidi kom också till truppen. Andra nya spelare var Sebastian Valentinsson (ifö Bromölla), André Sandstedt (Kävlinge GIF) och unge Jacob Strindlöv som vände hem efter spel i Lunds BoIS ungdomssektion. Ytterligare en hemvändare anslöt till truppen i form av Markus Thulin som hittat hem efter att ha lämnat Torn för Helsingborgs IF efter säsongen 1999 och därefter även hunnit med några säsonger i Lunds BK.

På tränarsidan fick Mikael Roos nytt förtroende och hela organisationen var densamma som tidigare år.

Resultaten i träningsmatcherna bådade gott då det hade blivit idel segrar på försäsongen. När det väl var dags för seriespel så fick Torn en mardrömsstart. I premiären hemma mot Häljarp blev det ”bara” 0-0 efter bland annat en missad straff. Därefter följde fyra raka förluster trots att det inte alltid speglade matcherna. Marginalerna som Torn haft på sin sida föregående säsong gick nu istället emot laget.

Därefter kom en liten vändning när Torn vann tre raka matcher, med den sammanlagda målskillnaden 13-1! Den största bedriften var kanske när storfavoriterna och de slutliga seriesegrarna FBK Balkan besegrades med hela 5-0 på bortaplan!


Torns bortavinst mot FBK Balkan 2008

Våren avslutades med blandade resultat och när serien gick till sommaruppehåll låg Torn på en kvalplats neråt.


Jubel i Torn efter mål hemma mot Marieholm

Hösten gick dock betydligt bättre. Bland annat hade man en period då man vann fem raka matcher och besegrade bland andra ännu en gång seriesegrarna Balken med klara 3-0 hemma. Sammanlagt fick man ihop den imponerande målskillnaden 19-1 på dessa fem matcher.

Torn var ett höstens absolut bästa lag i serien, men den svaga inledningen gjorde att man inte på allvar kunde blanda sig i toppstriden. Laget slutade dock på en utmärkt fjärdeplats som nykomlingar.


Niklas Nilsson gör Torns sista mål i seriespelet 2008

B-laget gjorde också en utmärkt säsong, men förlorade en direkt avgörande seriefinal med uddamålet mot BW 90 i sista omgången och slutade tvåa i tabellen.

I A-laget vann Tomas Martinsson den interna skytteligan med tio mål. Skytteligan i B-laget var ett riktigt getingbo denna säsong. André Sandstedt vann den dock med sina åtta mål, närmaste följd av Martin Kindberg med sju mål. Vid den årliga prisutdelningen på avslutningsfesten var det Viktor Edsheim som blev årets Tornare för säsongen 2008. Tony delade ut ordförandens pris till Eric Norling.


Tabell division 4 år 2008

2009

År 2009 var inledningsvis besvärligt. Tränaren Mikael Roos fortsatte, men organisationen runt honom var inte densamma. Assisterande tränaren Peter Larsson hade tidigt meddelat sin avgång då tiden inte räckte till, men klubben hade oerhört svårt att hitta en ersättare. Även Peter Barnekow hade meddelat att han inte hade möjlighet att medverka i samma utsträckning som tidigare.

Några spelare hade aviserade redan i januari att de skulle lämna. Målvakten Martin Jälmby hade inte längre motivation till att satsa vidare och Eric Norling valde att gå till Södra Sandby IF. Rutinerade stöttespelare som Jimmi Johansson, Peter Persson och Marcus Andersson lade skorna på hyllan, vilket tunnade ut truppen ytterligare även om dessa inte längre spelade i A-laget (Jimmi och Peter gjorde förvisso ett gästspel en match under sommaren då det saknades spelare och Jimmi gick in och gjorde fyra snabba mål, men det är en annan historia).

På nyförvärvsidan var det inte heller lika framgångsrikt som under tidigare år. Markus Prahl anslöt från Lunds BoIS, men var inte Torns spelare i många månader och hann bara göra två A-lagsmatcher för Torn. Lars Wihlborg kom också till denna säsong, men var borta delar av säsongen.

Senare under året anslöt Anders Litsegård som dock bara hann med två matcher innan han lämnade för studier på annan ort och bytte följaktligen klubb. Även Remi Tchikombe hann både komma från Höörs IS och gå till Lunds SK under år 2009.

Tränarproblemet löstes till viss del innan seriespelet drog igång då Brian Ingemann anslöt som assisterande tränare. Brian hade dock redan på förhand att han hade begränsat med tid då han skulle bli förälder senare samma år.

Målvaktsfrågan fick däremot aldrig någon optimal lösning. David Alamidi fanns kvar i truppen, men var nu den ende målvakten som tränade kontinuerligt i herrtruppens som ju hade två lag.

När serien drog igång fick Torn en hyfsad start med oavgjort i premiären mot seriens stora förhandsfavoriter BW 90 IF. Därefter blev den hemmaförlust mot Genarp, men seger mot lokalkonkurrenterna i Lunds SK på bortaplan.


Måljubel i bortamatchen mot Lunds SK

Efterföljande fyra matcher präglades av problem. Massvis med insläppta mål och tre förluster, enda vinsten kom mot BK Näset i botten av tabellen. Efter matchen förlusten mot stämningen i omklädningsrummet bitter och dagarna efter detta stod en klart att Christian Nnaji, Enes Basic och Markus Prahl skulle träna med en annan klubb och Torns redan ganska tunna trupp hade därmed tunnats ut ytterligare.

När det såg som mörkast ut kom dock vändning och det rejält. Tabelltian Torn åkte till Ystad med en trupp på 15 spelare och två ledare en regnig tisdagskväll den 26 maj. Med en minut kvar av den första halvleken slog blixten ner i närheten av planen som ett tecken att det var vändningen för Stångbylaget. Tornspelarna ville att halvleken skulle brytas, men domaren valde att spela den sista minuten och under denna minut tog Torn ledningen med 1-0 genom André Sandstedt efter ett ”blixtrande” anfall. Torn mötte ett Ystad som inte alls var dåligt, men Torn kunde ändå vinna matchen med hela 6-1 efter att slutresultatet fastställts genom ett drömmål av Santhosh Nair! Till skillnad från matchen i Svedala agerade spelarna nu åter som ett lag och det syntes att glädjen var tillbaka.

Matchen i Ystad var den första vinsten i en segerrad i seriespelet som varade samtliga sex matcher fram till sommaruppehållet. En annan riktig höjdpunkt under denna segerrad var matchen på bortaplan mot BW 90 IF i Bjärsjölagård då Torn spelade ut favoriterna BW 90 och vann med klara 4-0. När sommaruppehållet kom låg Torn på andraplats i tabellen.

Noterbart från säsongen 2009 är att är det gick tungt i seriespelet så gick Torn som tåget i DM. Division 3-laget IFK Trelleborg besegrades med 8-1! Hemma på Tornvallen och därefter slog man självaste Malmö FF med 4-0. Malmö kom till matchen med ett ungt lag som inte hade mycket att sätta emot ett taggat Torn inför 2000-talets största publik på Tornvallen. DM-äventyret tog dock slut när man snubblade på mållinjen mot Kristianstads FF. Division 1-laget kom med många A-lagsspelare, men Torn gjorde en kanonmatch som man dock förlorade med siffrorna 2-3 och missade därmed avancemang till Svenska cupen. I den här matchen var den då 42 år unge Tomas Andersson tillbaka i Torns mål i sin karakteristiska påskgula målvaktströja. Efter ett uppehåll på tre år visade han i sin sista (?) A-lagsmatch för Torn att man kan komma långt på rutin.


Niklas Nilsson avlossade sin målgivande bössa mot IFK Trelleborg


Storpublik när Malmö FF gästade Tornvallen


Höstsäsongen blev inte lika framgångsrik som avslutningen på vårsäsongen för Torns del. Skador och avstängningar tog ut sin rätt på den redan tunna truppen. Tre raka förluster, varav den sista kom efter att man tappat en 3-0-ledning hemma mot Ystad innebar att hoppet om att nå kval i princip var ute.

Torn avslutade seriespelet snyggt med tre raka segrar, vilket innebar att man slutade på fjärde plats liksom föregående år. Redan före den avslutande matchen på bortaplan i ett blåsigt Brantevik stod det dock klart att alla möjligheter att nå kval var ute.

När man summerade säsongen kunde man dock konstatera att det med knapp marginal var Torns bästa säsong någonsin eftersom man knep en poäng mer än föregående år. Målsättningen att förbättra fjolårsresultatet hade uppnåtts vilket var en mycket stark prestation med tanke på att det var en säsong med mycket strul man lämnade bakom sig. Vad som dock var positivt var att man redan i detta skede hade kommit en bit på vägen för att förutsättningarna skulle bli bättre till nästa säsong.

Länk till artikeln "Richard Ringhov klar som tränare för Torn" i Skånskan.


Tabell division 4 år 2009

Årets utropstecken i spelartruppen (och tillika årets Tornare) var Stångbysonen Niklas Nilsson som vann skytteligan division 4 med hela 20 fullträffar. Den tidigare mittbacken avancerade upp i planen till en offensiv mittfältsposition och fick sedermera även ta över anfallspositionen när en skadedrabbad Tomas Martinsson inte kunde medverka i matcherna. Dessvärre drabbades även Niklas av en skada kort efter säsongen vilket gjorde att han missade i stort sett hela säsongen 2010 och även hela den kommande säsongen 2011.

Reservlaget gjorde också en efter förutsättningarna mycket bra insats. Laget drabbades av den tunna truppen och av att flera av de rutinerade spelarna lagt av. En ung stomme kompletterades ofta med ett fåtal A-lagsspelare som fick dubblera. Även här vann Niklas Nilsson den interna skytteligan tack vare sex mål. En av de unga spelarna som kom upp i seniortruppen var Olof Andåker som även hann debutera i A-laget och tilldelades ordförandens pris av nytillträdde ordföranden Peter Barnekow.

Fortsättning följer här.

 

Klubbnyheter

 
01/02 - Torns IF har ny hemsida
Torns IF har ny hemsida Välkomna till www.tornsif.se.
08/17 - Föreningsvecka på Intersp...
Föreningsvecka på Intersport Nova Lund V.35 (Måndag 29/8 – Söndag 4/9) är det föreningsvecka på Intersport Nova Lund. Medlemmar i Torns IF erhåller under denna vecka 20% rabatt i ...
07/01 - Semestertider
Semestertider Kansliet är stängt vecka 27-29.
02/02 - Tornshopen öppen med ny k...
Tornshopen öppen med ny kollektion Nu är våra profilkläder för säsongen 2016 klara. De beställs från vår partner Intersport Nova. För mer information om utbud och hur ni beställer så ...
01/17 - Stöd Torns IF via Svenska...
Stöd Torns IF via Svenska Spel Svenska Spel driver sedan ett par år tillbaka en satsning som heter Gräsroten. Varje år ger Gräsroten 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sve...
Arkivet ->

Seniornyheter

 
12/22 - Ännu ett nyförvärv klart
Ännu ett nyförvärv klart Då var det dags att presentera ännu ett nyförvärv för herrtruppen. Nyheten publicerades redan under förra veckan i vissa medier så vissa har kan...
12/09 - Nyheter från herrtruppen
Nyheter från herrtruppen Det är dags för en liten uppdatering om vad som hänt i herrtruppen sedan vi senast rapporterade. Det har blivit dags att sammanfatta och presentera t...
11/15 - Ludvig Bergman Årets Torn...
Ludvig Bergman Årets Tornare 2016I helgen som gick hade herrlaget sin traditionsenliga avslutningsfest på Glorias. Som vanligt delades priset till årets Tornare ut och i år gick prise...
11/07 - Årets Damspelare
Årets Damspelare Två spelare som utmärkt sig positivt och gjort stora framsteg under året uppmärksammades i damlagets avslutningsfest. Priset som "Årets Damspelare...
11/01 - Kalle sammanfattar säsong...
Kalle sammanfattar säsongen 2016För några veckor sedan avslutade herrarna en framgångsrik säsong. Här kommer en sammanfattning författad av Richard "Kalle" Ringhov. Säsongen 2016 ...
Arkivet ->

Ungdomsnyheter

 
10/21 - Provträna med U19
Provträna med U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U19-truppen. Vi startar måndagen den 7/11 och träningstiderna är följande: Måndag 18:30-20:00 Onsdag 18:...
07/08 - Provträna med U17/U19
Provträna med U17/U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U17/U19-truppen. Vi startar måndagen den 18/7 och träningstiderna är följande: Måndag 17:30-19:00 ...
06/03 - Tornandan 2016
Tornandan 2016 Precis som tidigare år kommer vi nu sommaren 2016 att hålla ett fotbollsläger ute på Tornvallen i Stångby för de födda mellan 2001 och 2006. Lägre...
11/19 - P02 segrare i Sandbycupen
P02 segrare i Sandbycupen P02 har vunnit Sandbycupen för tredje året i rad! Läs mer här.
10/19 - Micke Roos Tornmagi återu...
Micke Roos Tornmagi återupplivadFör tre år sedan avtackades Micke Roos efter sex framgångsrika år som A-lagstränare i Torns IF med ett imponerande facit: 2007 – Serieseger i...
Arkivet ->

     
Adress:
Torns IF
Stångby IP
226 51 LUND
Kansli:
Telefon: 046 - 24 86 65
Fax: 046 - 24 86 65
E-post: kanslist (a) tornsif.com
Bankgiro: 963-4197
Info e-post:
Torns IF © - En webbsida av Zebra Media © Sidkarta