Hem
 

         

Återblick inför premiären i division 3, del 5


Rss-Feed Nyheterna som RSS feed?
Skriv ut! Skriv ut!
Dela på:
Facebook  Delicious  Del.icio.us  Pusha Pusha 
Twitter Twitter  Digg It Digg It Twitter Bloggy 

Återblick inför premiären i division 3, del 5
2011-04-01 00:56
Text: Andreas Håkansson
Bild: Arkiv 2001-2011
Fortsättning från del 4, år 2008-2009

Länk till del 1, år 2001-2003

Länk till del 2, år 2004-2006

Länk till del 3, år 2007

Här fortsätter återblicken med den avslutande del 5, år 2010-försäsongen 2011.


2010


Så har vi kommit fram till den sista delen i denna återblick och förra säsongen då Torn ännu en gång skulle göra sitt bästa resultat någonsin i seriesystemet.

Förutsättningarna hade förbättrats avsevärt jämfört med föregående säsong. På ledarsidan hade man kompletterat med Richard ”Kalle” Ringhov som skulle dela huvudtränaransvaret med Micke Roos som nu gick in på sin fjärde säsong i Torn.

Även i övrigt blev vi fler i organisationen kring laget. Anders Svenhag gick in som lagledare för reservlaget efter att tidigare ha tränat spelarna i P-93 som utgjorde en del av stommen i B-laget. Peter Thulin och Mats ”Holken” Holgersson hade gått in i den nystartade fotbollssektionen som löste detaljer kring verksamheter. Den fråga som inte hade fått en lösning var att hitta en ny lagledare till A-laget, detta var en fråga som löstes genom att långtidsskadade Niklas Nilsson tog på sig uppgiften till en början och längre fram var vi många som hjälptes åt.

På spelarsidan hade truppen också förstärkts. Inför säsongen hade målvaktssidan kompletterats med Fredrik Andersson och Magnus Jönsson. Andra nya spelare som spelade A-laget i princip hela säsongen var Andreas Bladh, Christoffer Persson och Björn Ohlsson. Även Johan Dahlberg skrev på för Torn under våren, men blev p.g.a. skadeproblem spelduglig först till höstsäsongen. Ytterligare två spelare blev klara, Johan Nilsson och Mattias Erlandsson, men de spelade bara för Torn i ett par månader.

Torn inledde seriespelet med två vinster. Borta mot Hyllie IK i premiären och hemmamatchen mot Oxie som fick spelas på Klostergårdens konstgräs efter den hårda vintern.


Oskar Edsheims premiärmål borta mot Hyllie

Därefter blev det förluster mot Staffanstorp och Lunds SK. Torn kunde dock komma tillbaka efter de resultatmässiga motgångarna och nästa förlust dröjde till vårsäsongens sista omgång mot Oxie.

Däremellan hade Torn spelat åtta seriematcher med resultatet sju vinster och en oavgjord match. Ett par av segrarna under våren kändes extra betydelsefulla. Till bortamatchen mot seriens favoriter Kulladals FF saknade Torn flera ordinarie A-lagsspelare, men ungdomarna som ersatte gjorde det på ett utmärkt sätt och Torn kunde kämpa sig till en 1-0-seger efter mål av Amir Darban Khales.

En annan viktig vinst var den hemma mot Veberöd då Torn kunde vinna en jämn match med 3-1. Det var dock först på övertid som Joel Borg kunde ge Torn ledningen med 2-1 efter en hörna. Segern var dock dyrköpt. Nyligen comebackande Niklas Nilsson och även Viktor Edsheim fick avbryta matchen p.g.a. skador och gjorde sina sista framträdanden för året.

Trots att det alltså blev förlust i sista matchen före uppehållet gick Torn till sommarvila som serieledare. Man var tätt följda av Staffanstorp och Veberöd. Längre ner i tabellen hade seriens förhandsfavoriter Kulladal börjat få upp farten och var sex poäng bakom Torn.

Torn hade som sagt drabbats av långtidsskador på Niklas Nilsson och Viktor Edsheim. Samtidigt hade såväl Jonas Arnoldsson som Sammy Pergament flyttat utom pendlingsavstånd till Stångby, varför truppen hade tunnats ut. Detta löstes genom att några nya spelare tillkom under sommaren. Jesper Rendin släpptes från Lunds BK som även hade vänligheten att låna ut sin ytterback Ruben Grönevik till Torn. Dessutom var nu alltså Johan Dahlberg tillbaka efter sin skada.

Höstsäsongen inleddes den 7 augusti med en seriefinal mot Staffanstorp inför stor publik hemma i Stångby. I en chansfattig historia tog Torn ännu en viktig 1-0-seger efter att Jesper Rendin presenterat sin målfarlighet inför sin nya hemmapublik.


Segerdans efter vinst i seriefinalen mot Staffanstorp

Länk till artikeln ”Torn kvar i serietopp” i Skånskan.

Torn vann ytterligare tre raka matcher, men även Veberöd och Kulladal radade upp segrar och när Torn tog emot Kulladal i omgång 18 kom höstens första förlust för Torns del och man tappade serieledningen till Veberöd. I omgången efter var Torn på nytt illa ute i hemmamatchen mot Åkarp, men tack vare en stark avslutning vände man 0-1 till 4-1 under slutkvarten.


Tomas "Tompa" Martinsson har gett Torn ledningen mot Åkarp

Därefter var det dags för seriefinal mot på bortaplan mot Veberöd som hade vunnit imponerande tio raka matcher sedan senaste mötet mot Torn. En vinst krävdes för att Torn skulle kunna överta serieledningen, men det var hemmalaget som tog ledningen med 1-0 efter en knapp halvtimmes spel. Innan den första halvleken var över hade Torn dock vänt till ledning med 2-1 efter mål av Ruben Grönevik och ett straffmål av Daniel Thulin. Efter en mycket bra första halvlek gick det tyngre i den andra, men Torn kunde hålla undan och få med sig tre oerhört viktiga poäng från Romelevallen i Veberöd.

Det blev en klar hemmaseger i den näst sista matchen mot Eriksfält innan allt skulle avgöras i sista omgången då Torn mötte formstarka Genarps IF på bortaplan till vilken Torn hade hyrt en supporterbuss. Efter en bedrövlig vårsäsong hade Genarp förstärkt under sommaren och gjort en riktigt stark höst. Genarp var dock inte på förhand helt säkra på att klara kontraktet utan kval, så matchen var betydelsefull även för dem. För Torns del skulle det räcka med oavgjort för att vinna serien på samma poäng som Veberöd, tack vare bättre målskillnad.

Matchen blev en nervös och krampaktig historia för alla tillresta med Tornanknytning. Med tjugotalet minuter kvar att spela såg det inte ljust ut. Genarp hade precis tagit ledningen med 1-0 och Veberöd ledde sin match.

Spelarna kämpade dock vidare ute på planen fast men inte hade fått spelet att fungera i denna match som sannolikt var en av de viktigaste i karriären för de flesta. Med knappt tio minuter kvar att spela så frästes dock alla Tornanhängare av en nick från lagkapten Erik Rönningberg. Erik tog chansen att bli hjälte när hans nick svävade in i Genarps mål och Erik var därmed med och ledde klubben till sitt tredje avancemang sedan ”hemkomsten” inför säsongen år 2003.


Jubel efter Erik Rönningbergs nickmål borta mot Genarps IF

Återstoden av matchen var bara en nervös väntan på slutsignalen då det egentligen inte hände något av intresse, men då tiden verkade stå stilla. När slutsignalen äntligen ljöd stormades planen av glädjerusiga spelare, ledare och supportrar som firade att klubben för gången någonsin har ett representationslag i division 3 på herrsidan.


Firande i Genarp efter avancemanget till division 3
Länkar till fotografier och filmklipp från matchen i Genarp


Länk till hemsidans artikel efter matchen i Genarp.

Länk till artikeln ”Torn klart för trean” i Skånskan.


Nöjda och nyduschade Torntränare i Genarp


Tabell division 4 år 2010


En ständigt mer eller mindre skadad Tomas Martinsson hann ändå med 19 mål och vann skytteligan samt priset som årets Tornare 2010 vid avslutningsfesten. Peter Barnekow delade ut ordförandens pris till unge Pontus Svensson som gjort sina första A-lagsframträdanden undre året.

B-laget fick denna säsong klara sig mer eller mindre utan dubblerande A-lagsspelare och många gånger fick tränarna agera spelande tränare för att få ihop manskap till matcherna. Laget gjorde bra säsong och var ett av fyra lag som drog ifrån övriga i toppen. Man fick dock nöja sig med en fjärdeplats efter förlust i serieavslutningen mot Lunds SK. Målskyttet var fördelat på många och med 5 mål vann tränaren (!) Brian Ingemann den interna skytteligan.


Delar av Torns IF:s herrseniortrupp efter säsongen år 2010

2011

Inför säsongen 2011 ser det bra ut. Det är förvisso ingen garanti för att resultaten ska bli de som man önskar, tuffare matcher är att vänta eftersom laget har gått upp en division. Målsättningen är att hamna på den övre halvan av tabellen.


Tabell division 3 inför säsongen år 2011

Organisationen kring laget har förstärkts ytterligare något. En lagledare har kunnat knytas till A-laget i form av Jonas Edén. Ännu en ”hemvändare” med förflutet som spelare i Torn och fram t.o.m. förra säsongen ledare i Bjärreds IF. Torn har bytt målvaktstränare och har då lyckats knyta till sig meriterade Mats Larsson som även tränar målvakter i Lunds BK i division 1 och landslagsmålvakten på ungdomsnivå.

Nyförvärv har kommit även inför denna säsong. Redan klara är Carl Magnusson (Ängby IF), Amir Rast Kerdar (Lunds SK), Hampus Roos (Lunds FF), Fredrik Landén (målvakt, Lunds BK) och Christopher Nilsson (Bjärreds IF) blev alla spelklara redan före årsskiftet. Ytterligare övergångar kan bli aktuellt före seriespelets början, när eventuella övergångar blir klara kommer de att publiceras på hemsidan.

Matcherna under försäsongen har, med vissa undantag, mestadels gett positiva resultat. Vinsten i första träningsmatchen mot division 2-laget GIF Nike och senaste insatsen mot seriekonkurrenten Svedala IF ger anledning till tillförsikt inför seriespelet.


Bild från A-lagets senaste träningsmatch mot Svedala IF

Länk till artikeln ”Torn överraskade Nike” i Skånskan.

Länk till artikeln ”En gång Torn, alltid Torn” i Sydsvenskan.

Om drygt två veckor drar seriespelet igång och vi hoppas att många Tornare, såväl ”nya” som ”gamla” kommer att stödja Stångbys division 3-lag på Tornvallen under året. Givetvis kommer vi som vanligt rapportera från matcherna här på tornsif.com.

Avslutningsvis vill jag tacka er som har bidragit med material till hemsidan genom åren och därmed också till den här artikeln. Magnus Dulke, Håkan Jälmby, Tony Engström, Karin Andåker, Isak Strand och sist men absolut inte minst Lars Edsheim.

 

Klubbnyheter

 
01/02 - Torns IF har ny hemsida
Torns IF har ny hemsida Välkomna till www.tornsif.se.
08/17 - Föreningsvecka på Intersp...
Föreningsvecka på Intersport Nova Lund V.35 (Måndag 29/8 – Söndag 4/9) är det föreningsvecka på Intersport Nova Lund. Medlemmar i Torns IF erhåller under denna vecka 20% rabatt i ...
07/01 - Semestertider
Semestertider Kansliet är stängt vecka 27-29.
02/02 - Tornshopen öppen med ny k...
Tornshopen öppen med ny kollektion Nu är våra profilkläder för säsongen 2016 klara. De beställs från vår partner Intersport Nova. För mer information om utbud och hur ni beställer så ...
01/17 - Stöd Torns IF via Svenska...
Stöd Torns IF via Svenska Spel Svenska Spel driver sedan ett par år tillbaka en satsning som heter Gräsroten. Varje år ger Gräsroten 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sve...
Arkivet ->

Seniornyheter

 
12/22 - Ännu ett nyförvärv klart
Ännu ett nyförvärv klart Då var det dags att presentera ännu ett nyförvärv för herrtruppen. Nyheten publicerades redan under förra veckan i vissa medier så vissa har kan...
12/09 - Nyheter från herrtruppen
Nyheter från herrtruppen Det är dags för en liten uppdatering om vad som hänt i herrtruppen sedan vi senast rapporterade. Det har blivit dags att sammanfatta och presentera t...
11/15 - Ludvig Bergman Årets Torn...
Ludvig Bergman Årets Tornare 2016I helgen som gick hade herrlaget sin traditionsenliga avslutningsfest på Glorias. Som vanligt delades priset till årets Tornare ut och i år gick prise...
11/07 - Årets Damspelare
Årets Damspelare Två spelare som utmärkt sig positivt och gjort stora framsteg under året uppmärksammades i damlagets avslutningsfest. Priset som "Årets Damspelare...
11/01 - Kalle sammanfattar säsong...
Kalle sammanfattar säsongen 2016För några veckor sedan avslutade herrarna en framgångsrik säsong. Här kommer en sammanfattning författad av Richard "Kalle" Ringhov. Säsongen 2016 ...
Arkivet ->

Ungdomsnyheter

 
10/21 - Provträna med U19
Provträna med U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U19-truppen. Vi startar måndagen den 7/11 och träningstiderna är följande: Måndag 18:30-20:00 Onsdag 18:...
07/08 - Provträna med U17/U19
Provträna med U17/U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U17/U19-truppen. Vi startar måndagen den 18/7 och träningstiderna är följande: Måndag 17:30-19:00 ...
06/03 - Tornandan 2016
Tornandan 2016 Precis som tidigare år kommer vi nu sommaren 2016 att hålla ett fotbollsläger ute på Tornvallen i Stångby för de födda mellan 2001 och 2006. Lägre...
11/19 - P02 segrare i Sandbycupen
P02 segrare i Sandbycupen P02 har vunnit Sandbycupen för tredje året i rad! Läs mer här.
10/19 - Micke Roos Tornmagi återu...
Micke Roos Tornmagi återupplivadFör tre år sedan avtackades Micke Roos efter sex framgångsrika år som A-lagstränare i Torns IF med ett imponerande facit: 2007 – Serieseger i...
Arkivet ->

     
Adress:
Torns IF
Stångby IP
226 51 LUND
Kansli:
Telefon: 046 - 24 86 65
Fax: 046 - 24 86 65
E-post: kanslist (a) tornsif.com
Bankgiro: 963-4197
Info e-post:
Torns IF © - En webbsida av Zebra Media © Sidkarta