Hem
 

         

En nostalgisk återblick i nutid
Kjell Jönsson, Ingvar Nilsson och Oskar Rönningberg

Rss-Feed Nyheterna som RSS feed?
Skriv ut! Skriv ut!
Dela på:
Facebook  Delicious  Del.icio.us  Pusha Pusha 
Twitter Twitter  Digg It Digg It Twitter Bloggy 

En nostalgisk återblick i nutid
2011-10-02 11:50
Text: Andreas Håkansson
Seriespelet är nu avslutat och för herrarnas del blev den första historiska säsongen någonsin i division 3 till en stor succé och nästa säsong spelar herrarna i division 2!

Bildarkivet efter avgörandet den 10 september för herrarna är nu uppdaterat. Fler bilder kommer eventuellt i kategorin som heter ”Serieseger 2011-09-10”. Ett stort tack till Lars Edsheim och Karin Andåker som lagt ner arbete med bildmaterialet och bidragit till att vi kan få hjälp att minnas denna fantastiska dag med ett leende på läpparna.

Bakgrunden till den här artikeln grundar sig dock på en annan läsarbild tagen under matchen där avancemanget säkrades som för tankarna tillbaka till en andra minnesvärda ögonblick i Stångbyfotbollens historia och också är ett tecken på en klubbkänsla vi har all anledning att vårda och vara stolta över.

Längst till vänster på bilden har vi Kjell Jönsson. Han har funnits på bild på Torns hemsida sedan den startade i den tidigare versionen i slutet av 1990-talet. Han ingick nämligen i Torns IF:s föregångare Stångby IF som vi ser på bilden nedan.

På den här lite äldre bilden från 1944 som alltså föreställer Stångby IF, så hittar vi Kjell längst ner till höger. Bilden är tagen i Eslöv och enligt uppgift var Kjell en av målgörarna i en match som slutade 2-2.Bredvid Kjell på bilden från när division 2-platsen säkrades sitter Ingvar Nilsson. När jag för tjugo år sedan kom till den här föreningen som pojklagsspelare, så var det en av mina första tränare. Det var dock bara ett av väldigt många uppdrag som Ingvar haft i Torns IF genom åren. Ingvar var bland annat ordförande under många år fram till februari 2007.

Efter några år i klubben engagerade jag mig som ledare för ungdomslag och har fortsatt i olika ledarroller sedan dess. Ofta fokuseras det på att vi har problem med att hitta frivilliga till olika uppdrag i klubben och visst är det ett problem ibland. Jag vill dock också lyfta fram att det samtidigt har funnits och finns fortfarande en mängd individer och familjer som har gjort och gör fortfarande en fantastisk insats för klubben. Ingvar Nilsson är en av dem som lagt fler timmar än vad han nog själv kan räkna till för att få Torns IF att fungera på ett bra sätt och när jag tänker tillbaka på mina år i klubben så finns det ett stort antal familjer som jag har lärt känna genom åren där båda föräldrarna har varit engagerade i styrelsen, som tränare, i konst- och hantverksgruppen eller cafeteriagruppen och ibland i alla grupperna samtidigt.

Denna anda uppfattar jag har präglat klubben under många år även före min tid. Vi får inte glömma den helt fantastiska insats som föreningens medlemmar stod för när de med gemensamma krafter såg till att bygga en egen idrottshall till klubben för snart 30 år sedan.

För 10-15 år sedan var Torns IF en helt annan förening än vad den är idag. Den var avsevärt mindre och jag kommer ihåg att man kände i stort sett varenda medlem. Vi hade ett herrlag i division 6 eller 7. Vi hade sällan ett helt lag per årskull i pojklagen och vi hade på sin höjd ett flicklag åt gången i föreningen. Det var ändå en tid som ger positiva minnen. Trots att föreningen var så liten så hade vi två lag i pojkallsvenskan inom loppet av tre säsonger. Först årgången av spelare födda 1983/1984 och därefter årgången av spelare födda 1985/1986.

Peter Thulin, idag oavlönad ”sportchef” i föreningen var en av tränarna för årgången 1983/1984. Sonen Markus Thulin hann med att bli såväl pojkallsvensk som pojklandslagsman redan innan han lämnade Torn för Helsingborgs IF vid 15 års ålder. Torns förste pojklandslagsman Markus Thulin var via en sejour i Lunds BK tillbaka i Torn inför säsongen 2008. Markus har under året inte bara hunnit vara med om att föra upp Torn i division 2. Han har även hunnit med att bli pappa under sommaren och en bild på ”Lillan” i en vacker ”Tiffamössa” virkad av Lena Holgersson finns att beskåda i bildarkivet. Vi hoppas att farfar Peter har hunnit driva in medlemsavgiften!

Peter Thulin vad involverad som tränare även för Torns IF:s andra årgång i pojkallsvenskan där yngre sonen Daniel var aktiv. Efter pojkallsvenskan var Daniel en sväng i Malmö FF och i Lunds BK

Åter till bilden från i lördags, bredvid Kjell och Ingvar sitter Oskar Rönningberg som tillsammans med Daniel Thulin spelade i den yngre upplagan av våra pojkallsvenska lag, han var den andra Tornfostrade spelaren att nå pojklagslaget, men först (och hittills ensam) med att spela i allsvenskan med Helsingborgs IF och i A-landslaget. Tyvärr fick fotbollskarriären avslutas alldeles för tidigt p.g.a. upprepade korsbandsskador. Även när Oskar var mitt uppe i elitkarriären kunde han dock, precis som den 10 september, mycket väl titta ner på Tornvallen för att se moderklubben spela en match i de lägre divisionerna.

Oskar är alltså än så länge den ende Tornfostrade spelare som fått speltid i allsvenskan. Det finns dock en domare som fått sin fotbollsuppfostran i Torn som idag dömer i allsvenskan. Andreas ”Ekis” Ekberg spelade i samma ungdomslag som Daniel Thulin och Oskar Rönningberg. Ekberg stannade dock i Torn och hann med att bli skyttekung i A-laget innan han helt satsade på domarkarriären.

Även Ekberg fanns på plats i publiken på Tornvallen i när avancemanget säkrades. Han var dels på matchen och hörde också till dem som kom och gratulerade laget under festligheterna samma kväll.

Av alla spelare i dagens trupp så är ännu en ”hemvändare” i Oskars storebror, lagkapten Erik Rönningberg, den som har flest år och flest matcher i Torntröjan. Erik är ett av flera exempel som personer som har ett oerhört stort Tornhjärta vilket är en väldigt viktig faktor i herrlagets framgångar. Efter säsongen i pojkallsvenskan år 1999 värvades Erik av då allsvenska Landskrona BoIS. Efter tre säsonger i Landskrona valde dock Erik att lämna den allsvenska truppen, inte för att ta steget ner en eller två divisioner för att få mer speltid, utan för att hjälpa moderklubben Torns IF upp genom divisionerna när laget var nykomlingar i division 6. När Erik under en period var skadad gick han tillsammans med Peter Thulin in som en tillfällig tränarlösning och räddade kvar föreningen i division 5 år 2005. Familjerna Rönningberg och Thulin är två av de många familjer där hela familjen har engagerat sig i föreningen i många år och har lagt ner väldigt många oavlönade timmar för att få Torns IF att fungera så bra som möjligt.

Länk till artikeln ”En gång Torn - alltid Torn” som Sydsvenskan publicerade den 17 mars i år.


Det ska dock sägas att herrarnas A-lag idag består långt ifrån av enbart egna produkter. Flera spelare har fått sin fotbollsfostran i andra föreningar som t.ex. Lunds BK. En av dessa är Viktor Edsheim som i år gjorde sin åttonde säsong i Torn och inför den avgörande matchen ”tjatade” sig till en plats på bänken trots att han var skadad. Torn har i år haft en fantastisk stämning i truppen som jag har uppfattat det i alla fall, många av reservlagets spelare har mer eller mindre åkt Skåne runt för att följa A-laget, även om de inte själva tagits ut i matchtruppen. Det finns många spelare som förvisso inte är fostrade i Torn, men som jag är övertygad om att de definitivt nu har en stor del av sitt fotbollshjärta i klubben. Även om man som förening givetvis tycker det är kul att seniortruppen består av s.k. ”egna produkter” så skulle i alla fall inte jag vilja vara utan alla de härliga profiler som varit med på den här resan genom åren!

Nu står laget och föreningen inför en enorm utmaning med stora möjligheter, men också risker. Det gäller att försöka utnyttja möjligheten men samtidigt att inte förivra sig och inleda någon form av ”storsatsning” som klubben inte klarar av. Kontrakt med samtliga A-lagsspelare är ett ”tvång” från Svenska FF på den nivå som Torns IF nu befinner sig. Det kommer att innebära en merkostnad som dock borde kunna dras in helt och hållet genom ökade sponsorintäkter. Jag är övertygad och att tränarduon ”Karl-Jan” och styrelsen är eniga om att även spel i division 2 kommer att genomföras med samma modell som tidigare. Visst kan det bli aktuellt med nyförvärv, men inga som ska köpas för dyra pengar eller spelare som kommer till Torn för att tjäna pengar på det.

Klubben har under den gångna säsongen försökt involvera seniorspelarna i ungdomsverksamheten genom att vara med och träna ungdomslagen vid särskilda tillfällen, något som enligt vad jag har hört har varit väldigt uppskattat! Detta är ett medvetet steg i arbetet med att försöka på tillbaka lite av den klubbkänsla som vi faktiskt har tappat lite på senare år när föreningen har växt på ett explosionsartat sätt. Att föreningen växer är givetvis oerhört roligt, samtidigt som det kräver mer och fler av oss som är involverade i arbetet med klubben.

Säsongen 2012 har Skåne fortfarande fem lag i Allsvenskan/Superettan, även om det ännu inte är helt klart vilka lag som spelar i respektive serie. Dessa lag kommer från: Helsingborg, Malmö, Trelleborg, Ängelholm och Landskrona.

I division 1 kommer det som det ser ut nu att finnas lag från Lund, Kristianstad och 2-3 Malmölag.

Därefter, efter de 9-10 främsta Skånelagen så kommer det nästa säsong i division 2 att finnas lag från Malmö och Helsingborg och Stångby (!) samt kanske någon ytterligare ort beroende på hur det går i kvalspelet. Torn är med andra ord upp och spelar på en nivå där det inte är så vanligt med mindre byar och man har nått en nivå som nog inte ens den största optimist hade vågat hoppas på för tio år sedan. Vad som är extra roligt är att laget har nått denna nivå utan att locka spelare med löner, utan denna fantastiska resa genom divisionerna har utförts av spelare som tack vare stort hjärta och härlig kamratskap har valt att spela fotboll i Stångby för att man helt enkelt tycker att det är förbaskat roligt!

På kort sikt bör det finnas möjligheter för Torn att klara sig bra i ”tvåan”. På längre sikt är det kanske mer tveksamt med tanke på att vi fortfarande har väldigt mycket att jobba med vad det gäller glappet från de äldre ungdomslagen upp till seniortruppen. Ingen kan dock ta ifrån oss den prestation och den resa som laget gjort i år och som startade redan år 2002 där Torns herrlag med små medel har avancerat fem divisioner på tio säsonger.

Även om det väntar svåra utmaningar framöver och vi inte kan sia om framtiden så har vi all anledning att idag vara stolta över vad vi har på olika nivåer har åstadkommit i vår förening under senare år och som nu har gett utdelning i form av en plats i division 2 säsongen 2012!

 

Klubbnyheter

 
01/02 - Torns IF har ny hemsida
Torns IF har ny hemsida Välkomna till www.tornsif.se.
08/17 - Föreningsvecka på Intersp...
Föreningsvecka på Intersport Nova Lund V.35 (Måndag 29/8 – Söndag 4/9) är det föreningsvecka på Intersport Nova Lund. Medlemmar i Torns IF erhåller under denna vecka 20% rabatt i ...
07/01 - Semestertider
Semestertider Kansliet är stängt vecka 27-29.
02/02 - Tornshopen öppen med ny k...
Tornshopen öppen med ny kollektion Nu är våra profilkläder för säsongen 2016 klara. De beställs från vår partner Intersport Nova. För mer information om utbud och hur ni beställer så ...
01/17 - Stöd Torns IF via Svenska...
Stöd Torns IF via Svenska Spel Svenska Spel driver sedan ett par år tillbaka en satsning som heter Gräsroten. Varje år ger Gräsroten 50 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sve...
Arkivet ->

Seniornyheter

 
12/22 - Ännu ett nyförvärv klart
Ännu ett nyförvärv klart Då var det dags att presentera ännu ett nyförvärv för herrtruppen. Nyheten publicerades redan under förra veckan i vissa medier så vissa har kan...
12/09 - Nyheter från herrtruppen
Nyheter från herrtruppen Det är dags för en liten uppdatering om vad som hänt i herrtruppen sedan vi senast rapporterade. Det har blivit dags att sammanfatta och presentera t...
11/15 - Ludvig Bergman Årets Torn...
Ludvig Bergman Årets Tornare 2016I helgen som gick hade herrlaget sin traditionsenliga avslutningsfest på Glorias. Som vanligt delades priset till årets Tornare ut och i år gick prise...
11/07 - Årets Damspelare
Årets Damspelare Två spelare som utmärkt sig positivt och gjort stora framsteg under året uppmärksammades i damlagets avslutningsfest. Priset som "Årets Damspelare...
11/01 - Kalle sammanfattar säsong...
Kalle sammanfattar säsongen 2016För några veckor sedan avslutade herrarna en framgångsrik säsong. Här kommer en sammanfattning författad av Richard "Kalle" Ringhov. Säsongen 2016 ...
Arkivet ->

Ungdomsnyheter

 
10/21 - Provträna med U19
Provträna med U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U19-truppen. Vi startar måndagen den 7/11 och träningstiderna är följande: Måndag 18:30-20:00 Onsdag 18:...
07/08 - Provträna med U17/U19
Provträna med U17/U19 Nu drar träningarna snart igång igen för U17/U19-truppen. Vi startar måndagen den 18/7 och träningstiderna är följande: Måndag 17:30-19:00 ...
06/03 - Tornandan 2016
Tornandan 2016 Precis som tidigare år kommer vi nu sommaren 2016 att hålla ett fotbollsläger ute på Tornvallen i Stångby för de födda mellan 2001 och 2006. Lägre...
11/19 - P02 segrare i Sandbycupen
P02 segrare i Sandbycupen P02 har vunnit Sandbycupen för tredje året i rad! Läs mer här.
10/19 - Micke Roos Tornmagi återu...
Micke Roos Tornmagi återupplivadFör tre år sedan avtackades Micke Roos efter sex framgångsrika år som A-lagstränare i Torns IF med ett imponerande facit: 2007 – Serieseger i...
Arkivet ->

     
Adress:
Torns IF
Stångby IP
226 51 LUND
Kansli:
Telefon: 046 - 24 86 65
Fax: 046 - 24 86 65
E-post: kanslist (a) tornsif.com
Bankgiro: 963-4197
Info e-post:
Torns IF © - En webbsida av Zebra Media © Sidkarta