Torns IF Dam – Hörby FF, 2-1 (0-1)
Torns IF Dam – Hörby FF, 2-1 (0-1)  
2009-09-27 21:59

Vi har dessvärre inte haft möjlighet att följa damlaget i så stor utsträckning den senaste tiden. I dag fanns dock hemsidan på plats när det åter igen var dags för match hemma på Tornvallen och Torn stod efter tung höst för en riktig skräll när man hemmabesegrade serieledarna Hörby FF och därmed håller spänningen i toppstriden vid liv till den sista omgången.

 

Torn har hunnit med att spela tre matcher inom loppet av en vecka. Förra söndagen var det match mot TFK Nova Eslöv och då gjorde Torntjejerna enligt rapporterna en bra första halvlek där man ledde med 2-1 fram till slutminuterna av halvleken för att därefter tappa och förlora med hela 8-3.

 

I tisdags var det dags för bortamatch mot Lunds SK på Smörlyckans konstgräs. Jag var då på plats och såg den första halvleken och fick se Torn spela med ett nytt spelsystem och man gjorde en riktigt bra första halvlek där man skapade något mer än hemmalaget, men resultatet i halvtid var 0-0. I den andra halvleken drabbades Torn av ännu en skada då målvakten Petra fick avbryta. Lunds SK gjorde två mål i den andra halvleken och vann därmed med 2-0, men enligt rapporterna hade det inte varit orättvist om Torn hade fått med sig en poäng.

 

Om vi återgår till dagens match så ställdes Torn alltså idag mot serieledarna Hörby som idag hade chansen att avgöra toppstriden. När lagen möttes i Hörby tidigare i år vann Hörby med hela 11-3, siffrorna var dock för stora för att spegla den matchen på ett bra sätt.

 

Idag stod Torn för en mycket bra insats och orkade dessutom vända underläge till seger i den andra halvleken.

 

Den första halvleken i dagens match bjöd på ganska få klara målchanser. Torn hade nog sin bästa möjlighet redan i den första minuten när Andrea kom fram i ett bra läge. Försvarsmässigt såg det mycket stabilt ut och Hörby hade svårt att komma fram i några bra möjligheter under matchens gång.

 

Hörby skulle dock göra den första halvlekens enda mål efter 35 minuters spel. Bollen slogs in mot mål från vänsterkanten. Om det var ett avslut eller ett inläggsförsök kan jag inte avgöra, men resultatet blev i alla fall riktigt bra för gästernas del på bollen sökte sig i mål uppe i den bortre burgaveln.

Amanda, som idag vaktade målet på ett förtjänstfullt sätt, rensar bort bollen i den första halvleken

 

Torn låg alltså under i halvtid men hade ändå gjort ännu en bra första halvlek.

 

Till skillnad från många av matcherna i höst orkade Torn idag fullfölja matchen på ett bra sätt och göra en mycket bra insats även i den andra halvleken.

 

Sewa var ensam anfallare idag och gjorde ett mycket bra jobb. Torns kvitteringsmål kom i den 69:e minuten efter ett mycket bra anfall där Torntjejerna kortpassade sig igenom Hörbys försvar och till slut nådde bollen fram till Sewa som hade läge att avsluta mitt från en position mitt i straffområdet. Sewa trycktes dock omkull av en Hörbyspelare och domaren blåste straff.

Sofie kvitterar till 1-1 på straff

 

Straffen slogs av Sofie och den var välslagen, så det hjälpte inte att målvakten gick åt rätt håll. Torn hade kvitterat till 1-1.

Jubel i Torn efter Sofies kvitteringsmål!

Jubel i Torn efter Sofies kvitteringsmål!

 

Målet gav Torn ny energi och man var bara tre minuter senare nära att även ta ledningen i matchen. Sewa hann före målvakten på en boll utanför straffområdet, och målvakten tvingades fälla Sewa till marken. Tornledningen ville ha det till en målchansutvisning, men domaren ansåg att ett gult kort var straff nog. Den efterföljande frisparken slogs av Sofie och hennes skott träffade ribban för att därefter gå ut till en inspark.

Sewa på väg att ta sig förbi Hörbymålvakten

Sofies frispark träffar ribban

 

Därefter kom Hörby tillbaka och gästerna tryckte på för ett segermål. Torn fick i första hand fokusera på att försöka slå vakt om sin poäng och man försvarade sig oftast framgångsrikt även om Hörby kom fram i något riktigt bra läge att avsluta.

 

Det var dock Torn som skulle få det sista ordet. I den 87:e minuten spelades Sewa fram i ett 1-mot-1-läge. Hon valde att gå till höger och lyckades passera sin försvarare innan hon avslutade med ett skott nere i bortre hörnet, utom räckhåll för Hörbymålvakten.

 

Torn lyckades därefter spela av de återstående minuterna utan att Hörby skapade någon ytterligare farlighet och segern var ett faktum. Stor glädje utbröt i Torn efter slutsignalen!

Stort segerjubel bland Torntjejerna direkt efter slutsignalen!

Stort segerjubel bland Torntjejerna direkt efter slutsignalen!

Stort segerjubel bland Torntjejerna direkt efter slutsignalen!

 

Torntränaren Tomas Andersson menade i vanlig ordning men glimten i ögat att dagens seger var en tränarseger. Han var mycket nöjd med hur tjejerna genomförde den planerade taktiken idag och med hur försvarsspelet fungerade.

 

Kul för tjejerna med dagens skalp efter en resultatmässigt motig höst. På torsdag spelar laget sin sista match för säsongen. Då är det bortamatch mot Lunds BoIS på Gunnesbo IP klockan 19.30 och Torn ska då försöka ta revansch för hemmaförlusten i våras.

Text: Andreas Håkansson Bild: Andreas Håkansson